30 november 2006

Super Kleurschema's

Voor het maken van een kleurschema zou je ook eens moeten kijken op http://www.hlrnet.com/colormatch/nl.php
Met deze online generator maak je echt super kleurschema's.
Na zelf wat te geƫxperimenteerd te hebben kreeg ik onderstaande resultaten:
Kleurschema 1: Red: 255, Green: 231 , Blue: 0

Kleurschema 2: Red:65, Green:151, Blue:243

Kleurschema 2: Red:2, Green:162, Blue:244

29 november 2006

Nog even voor de duidelijkheid

Deze blog is bedoeld voor designers die te kampen hebben met het kiezen van een juiste kleur voor hun design, van bijvoorbeeld hun website, visitekaartje, folder, flyer enz.
Op deze site zijn tips en een duidelijke uitleg te vinden over het kiezen van een hoofdkleur, het maken van kleurschema's, de beteknissen van kleuren. Natuurlijk ook tips van wat je wel en niet moet doen met kleur.
Mocht je denken het perfecte kleurschema te hebben gevonden of iets anders itteresant over kleur weten stuur mij dan een mail.

Hoe een goed kleurschema maken?

Oke zoals beloofd hierbij manier 1 om een kleurschema te maken voor je website, folder, visitekaartje, logo enz.

Manier 1
Om een goed kleurschema te maken is het belangrijk om eerst een hoofdkleur te kiezen.
Wij nemen in ons vooorbeeld blauw. Vervolgens ga je naar http://easyrgb.com/harmonies.php
en voer je van boven naar beneden de volgende getallen in 0, 0, 255. Klik dan op start.
Je krijgt dan een venster te zien met alle mogelijke kleurcombinaties. Als je een kleur niet zo mooi vind moet je op match achter de kleur klikken (zie afbeelding).


Nadat je dat hebt gedaan verschijnt er weer een nieuw venster kies bij Search een schema( je zult zien dat je gewoon wat moet uitproberen) . Klik dan op match. Je krijt nu 4 kleuren gebasseerd op de hoofdkleur.

Kort samengevat
Je gaat naar http://easyrgb.com/harmonies.php en kiest een hoofdkleur. Vervolgens kies je 4 a 7 subkleuren. Met deze hoofdkleur en subkleuren ga je vervolgens aan de slag met je website, folder, visitekaartje, logo enz. Mocht je uiteindelijk niet tevreden zijn met het resultaat dan kun je altijd nog bij een subkleur op match klikken, hier krijg je dan bijpassende kleuren.

Over een paar dagen manier 2.

28 november 2006

Kleurschema

Een goed kleurschema bestaat uit 4 tot 7 kleuren, dit is zo omdat de gebruiker anders de hoeveelheid informatie niet meer aan kan.
Hieronder een paar site's waar je kleurschema's kunt vinden die je kunt gebruiken voor je website, folder, visitekaartje of een ander design. Kuler vind ik persoonlijk een van de betere omdat deze zich goed houd aan het aantal "toegestaane" kleuren.

http://kuler.adobe.com/
http://www.colorschemer.com/schemes/


De volgende keer: Hoe een goed kleurschema maken?

27 november 2006

Overzicht van kleurcombinaties

Op I Like Your Colors kun je doormiddel van het intikken van een URL een overzicht krijgen van de kleurcombinaties van een website. Link: http://redalt.com/Tools/I+Like+Your+Colors
De door watiskleur gebruikte kleuren zijn:
#999999
#E0E0E0
#1E1E1E
#808080
#C0C0C0
#666666
#333333
#FFFFFF
#996666
#993333
#CCDDBB
#777766
#556655
#889977
#AABB99
#338888
#4F73B6
#5B739C
#6699CC
#0000FF
#666699
#EE82EE

26 november 2006

Juiste kleuren kiezen.

Omdat je site voor iedereen goed leesbaar moet zijn, dus ook voor kleurblinde bezoekers en personen met een zwart-witscherm (ja ze bestaan nog echt). Moet je rekening houden met het contrast en kleurverschil. Dit contract en kleurverschil kun je testen met de Colour Contrast Analyser.

Hoe de Colour Contrast Analyser te gebruiken?
Stap 1: Download de Colour Contrast Analyser hier.
Stap 2: Pak het gezipte bestand uit met bijvoorbeeld winrar. Ze de geunzipte bestanden daaarna in een map, je hoeft niks te installeren het werkt direct.
Stap 3: Stel vervolgens de voor- en achtergrondkleur in (zie uitleg hieronder). Het programma berekent dan of de combinatie goed leesbaar is. Door het vakje voor "Show contrast result for colour blindness" aan te vindken krijg je te zien of de combinatie goed leesbaar is voor kleurenblinden.

Verschillende kleurinvoer methodes
Voor de invoer van kleuren zijn er drie mogelijkheden:
- Het kleurpipet (1), hiermee kun je een kleur kiezen door met je muis op de kleur te klikken.
- Het kleurenpalet (2), hier kun je uit een standaard aantal kleuren kiezen.
- De hexadecimale waarde (3), hier kun je de hexadecimale waarde van een kleur opgeven.

Wat is nou een goede match?
Als de verschillen in de kleur en contrast groot genoeg zijn wordt dat aangegeven met een groen vinkje. Als de kleurcombinatie niet door de test heen komt verschijnt er een rood kruisje.
Zoals je hieronder ziet komt watiskleur.blogspot.com goed door de test heen. (klik voor vergroting)

25 november 2006

Kleuren in het dagelijks leven

Kleuren spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven. Zo hebben ze belangrijke functies. Een stoplicht is hier een voorbeeld van. De kleuren rood, groen en oranje (geel) geven aan waanneer een auto mag doorrijden. Ook in de natuur spelen kleuren een belangrijke rol. Dieren geven bijvoorbeeld aan of ze giftig of gevaarlijk zijn, of juist aantrekkelijk. Planten met een gele kleur trekken bijvoorbeeld bijen naar zich toe, om ze naar de honing te lokken.
Kleuren spelen ook een belangrijke rol bij het menselijke gevoel. Zo is witte tandpasta aantrekkelijker dan bruine, en rode tomatensoep ziet er lekkerder uit dan blauwe. (zie ook: betekenissen van kleuren in de vorige post). In veel producten worden dan ook kleurstoffen gebruikt om het er aantrekkelijker en smakelijker uit te laten zien.

Betekenissen van kleuren

Kleuren hebben verschillende betekenissen. Ze dragen allemaal iets anders uit.

- Rood. Rood is de kleur van het vuur, het leven en de liefde. Het hart is is bijvoorbeeld rood en heeft met de liefde te maken. Ook is rood erg opvallend. Daarom wordt de kleur gebruikt in brandblussers, stoplichten en alarmknoppen in gebouwen. In de middeleeuwen was rood de kleur van de zonde. Vrouwen met rood haar belandden daarom op de brandstapel.
- Geel. Geel staat voor zonnig en licht. Voorbeelden zijn Pasen waarbij deze kleur centraal staat, zonnebloemen en blonde haren. In Aziƫ ziet men geel als een heilige kleur.
- Blauw. Dit is een rustige, koele kleur. Donkerblauw daarentegen komt nogal afstandelijk over. Agenten of zakenmannen dragen bijvoorbeeld donkerblauwe pakken. Gelovige mensen schilderden vroeger hun huizen blauw om boze geesten te verdrijven.
- Oranje. Deze kleur komt vriendelijk, gezellig en feestelijk over. Koniginnedag is een bekend feest waarbij deze kleur centraal staat. Maar ook gekleurde oranje bladeren in de herfst zorgen ervoor dat dit een leuk seizoen is.
- Groen. Groen is een rustgevende en vertrouwde kleur. Het is de kleur van de vrede en staat voor veiligheid. Nooduitgangen en stoplichten hebben bijvoorbeeld een groene kleur. Toch zien giftige, enge monsters er vaak groenig uit, dus die laatste regel gaat niet altijd op.
- Violet. Violet (of paars) is de kleur van helderziendheid, wijsheid en succes. Het is samen met zwart de kleur van de rouw. In de kerk is violet de kleur van de boete.

Verschillende kleuren

Kleuren kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen. Allereerst zijn er de primaire kleuren, bestaande uit rood (magenta), geel (citroengeel) en blauw (cyaan).
Deze kleuren kunnen niet gemaakt worden door andere kleuren met elkaar te mengen Naast,de primaire kleuren zijn er de secundaire kLeuren. Deze worden gemaakt door twee primaire kleuren met elkaar te mengen. Tot slot bestaan er ook tertiare kleuren. Deze zijn ontstaan door een primaire kleur met een secundaire kleur te mengen. Op die manier kunnen nog meer kleuren worden gemaakt.

Wat is kleur?

Kleuren worden bepaald door het licht. Dat bestaat namelijk uit zeven kleuren, die allemaal in een vaste volgorde staan: rood, oranje, geel, groen, blauw, donkerblauw en violet (paarsachtig). Al deze kleuren samen worden het spectrum genoemd. Doordat deze lichtstralen overal op vallen en kaatsen is kleur waarneembaar.