13 december 2006

Waarom webveilige kleuren gebruiken?

Ik vroeg me laatst af waarom er eigenlijk een websafe kleurenschema is. Na wat gegoogled te hebben bleek het onbelangrijker te zijn dan ik dacht.

Wat zijn webveilige kleuren?
Webveilige kleuren zijn een kleurenschema dat bestaan uit 216 verschillende kleuren, deze kleuren zien er op elke computer met 8 bits geheugen precies hetzelfde uit. Hoewel elke computer met een 8 bits geheugen er eigenlijk 256 kan tonen zijn er maar 216 die ook echt webveilig zijn.
Het webveilige kleurenschema werd in 1996 bepaald het zijn toen 216 kleuren geworden omdat iedereen toen bijna een 8bits computer had. Nu zijn er naar schatting nog maar 3% die een 8bits computer hebben het webveilige kleurenschema is dan ook verouderd. In de test hieronder wordt gekeken of het webveilige kleurenschema nog wel zo zinvol is.

De test
Ik heb op mijn computer eens getest hoe webveiligekleuren er onder verschillende instellingen uitzagen. Ik nam een rijtje webveilige kleuren een rijte web smart kleuren en een rijtje die in geen van beide voorkwamen.


De helderheid van de kleuren veranderde echter alleen als ik de instellingen van mijn monitor ook veranderde dit gebeurde ook bij het web safe pallet. Dus het lag aan de instellingen niet aan de monitor.;)

Kan ik webveilige kleuren nu weglaten?
Je zou zeggen dat je de webveilige kleuren weg kan laten er is echter één maar. Het is namelijk zo dat een mobiele telefoon uitgerust is met een 256 kleuren scherm en ze dus alleen de webveilige kleuren kan zien. Dus als je doelgroep is gericht op de mobiele surfer zorg er dan voor dat je een webveilige kleurenschema gebruikt.